top of page

La música en valencià triomfa

  • Clara Nieva. Sueca
  • 22 may 2017
  • 4 Min. de lectura

imágenes de los grupos

En l'última dècada la música en valencià ha guanyat molts seguidors però sobretot han sorgit grups que han aconseguit guanyar-se un gran posicionament en el panorama nacional. Els estils són molt variats, podem trobar música en valencià per a tots els gustos. La música traspassa fronteres, ara ja no solament escoltem les cançons infantils que les àvies cantaven. Actualment existixen grans grups de música en valencià que han pogut superar els obstacles de l'idioma per a arribar a un gran nombre d'audiència. A continuació farem un xicotet recull dels grups del moment, la seua història i la seua evolució.


Aspencat


Aspencat és un grup de música en valencià de Xaló, Marina Alta. Naix l'any 2005 de la unió de diferents components de la Marina, i l'èxit els arriba entre

el 2005 i 2007 on es donen a conéixer amb festivals com Arrels, l'Aplec dels Ports o la Gira d'Escola Valenciana així com de compartir escenaris amb grups com Obrint Pas, Sva-ters, La Gossa Sorda o Skalissai.


El seu estil està basat en l’ska, el reggae i el drum&bass, encara que actualment han virat cap a ritmes electrònics amb dubstep. Han conformat un estil propi de sons electrònics amb la seua tendència anterior.


El seu primer arriba el 2009 com un disc d'estudi autoeditat anomenat "Obri la llauna".


El grup s'ha convertit en tot un referent de banda en el País Valencià, el seu estil crític i desafiant a la cultura institucional i política del País Valencià. Aspencat continua treballant per a reforçar la línia combativa amb la qual va nàixer.



Auxili


AUXILI, és una banda formada per 9 músics valencians amb estil reggae. El seu primer disc "Existirem" data del 2009, que encara que denota falta d'experiència marca els inicis d'un grup amb estil propi i que arriba a una gran audiència.


És el 2013 quan es consolida aquest èxit amb "DolçAtac". Amb aquest es donen a conéixer amb el single "Abisme" que compta amb la col·laboració d'Àlex Seguí vocalista de la ja extinta Gossa Sorda Les seues actuacions en directe transmeten dosis de lluita, alegria i festa. Ja que la connexió amb el públic es la clau de l'èxit per a Auxili i el seu projecte de crítica.


Actualment acaben de presentar el seu tercer treball, "Instants Cremant", el disc de caràcter més personal i íntim que han presentat fins al moment.



Zoo


ZOO és un grup valencià format en 2014 amb un estil format per una simbiosi de rap, hip-hop, rock i ska. L'objectiu dels gandians amb les seues lletres és fer crítica de les qüestions relacionades amb política i temes socials de l'actualitat.


El grup es va formar amb la unió de Toni Sánchez exmembre del desaparegut Orxata Sound System i el grup de rap Sophy Zoo amb el seu primer disc anomenat "Tempestes vénen de Sud" on destaca Estiu.



Smoking Souls


Smoking Souls naix a Pego l’any 2010 com una agrupació de joves que explora els diferents estils de música.


És en 2013 quan el seu primer disc veu la llum, "L’espenta" un CD autoeditat que fa una crida a l’esperança i la unitat en un context de desconfiança, inestabilitat i injustícia.


Aquest mateix any han presentat el seu tercer disc anomenat “Cendra i or” el qual expliquen amb una metàfora: “la cendra és el resultat i el rastre del pas del foc, és la misèria que deixa morta la terra, el graó més pròxim a la mort. d'aquesta cendra renaix la figura mitològica de l’au fènix, que desperta daurat d'entre les cendres i esdevé etern i immortal com les idees. Cendra i or és l'estat permanent cap al canvi per fer front als impedimets i obstacles que se'ns presenten dia a dia, un cant per agafar aire i sortir del pou de la misèria."




Aquests grups estan treballant per aconseguir consolidar dia a dia la música en valencià en l’esfera tant nacional com internacional, malgrat que els seus èxits vénen influenciats per tres grups que mereixen un reconeixement especial doncs van posar les bases i obrir el camí per a aquests. Aquests grups que amb la seua música van canviar l’esfera musical van ser els extints ja Obrint Pas, La gossa Sorda i Orxata Sound System que amb les seues lletres combatives van reclamar al món les injustícies socials i polítiques del seu territori i van guanyar el seu renom, que avui dia tot i no estar en actiu conserven, a base de treball.


Per a continuar la tasca social que aquests grups fan donant a conéixer d’una forma diferent la llengua existixen programes i cursos finançats per les institucions, però... existeix millor forma que juntar grups que treballen per un mateix objectiu en un escenari amb un públic entregat? Esta és la funció del Feslloch.


El Feslloch és un festival de música en valencià organitzat per l'Ajuntament de Benlloch junt amb La Gira d'Escola Valenciana i l'Associació Cultural El Pitxurrull. El festival se celebra cada any el segon cap de setmana del mes de juliol. El cartell es conforma per grups únicament en valencià i s'ha convertir en un festival de referència per als defensors i amants de la llengua.




El Feslloch cada any guanya adeptes com confirma Berta Pedrós «cada any ve més gent, l’ambient va millorant any rere any, és un festival que t’enganxa i que deixa molt bon sabor de boca per a començar l’estiu i per a repetir l’any següent»


És un festival que triomfa segons Paula Viñoles «Perquè és la meua llengua, i m’agrada sentir cançons que transmeten lo bonica que és, a més m’agrada molt el ritme que tenen per la mescla d’instruments però sobretot l’ambient de germanor d’aquest festival en especial»




Comentários


Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page